Tedenski jedilnik

Tedenski jedilnik 13.1-17.1.2024 -

 

Tedenski jedilnik 20.1-24.1.2025

Arhiv jedilnikov 2025:

http://Tedenski jedilnik 6.1-10.1.2025

 

 

 

OZNAČEVANJE ALERGENOV V ŽIVILIH

Na osnovi Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS, št. 6/14) Vrtec Tončke Čečeve, Celje obvešča o zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo v vrtcu:

A) Jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi ali proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti in so navedeni v Prilogi II Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011.

Snovi ali proizvodi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti iz Priloge II Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 so naslednji:

  1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica (npr. pira, horasan, durum), rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen: glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo; maltodekstrinov na osnovi pšenice; glukoznih sirupov na osnovi ječmena;  žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.
  2. Raki in proizvodi iz njih.
  3. Jajca in proizvodi iz njih.
  4. Ribe in proizvodi iz njih, razen: ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide in ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina.
  5. Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  6. Zrnje soje in proizvodi iz njega, razen: popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob; naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje; rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja; rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja.
  7. Mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen: sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora in laktitola.
  8. Oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreščki (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.
  9. Listna zelena in proizvodi iz nje.
  10. Gorčično seme in proizvodi iz njega.
  11. Sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  12. Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev.
  13. Volčji bob in proizvodi iz njega.
  14. mehkužci in proizvodi in proizvodov iz njih, če ni možnosti, da bi se zaradi postopka njihove predelave povečala stopnja alergenosti, kakršna po ocenah Efse (Evropska agencija za varnost hrane) velja za ustrezni proizvod, iz katerega ti izhajajo.

 B) Dietni obroki za otroke se pripravljajo ločeno na osnovi zdravniškega potrdila uradne medicine in v skladu z internimi navodili vrtca.

Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah

Pri pripravi jedilnikov se poslužujemo priročnika, ki predstavlja standard za načrtovanje zdrave prehrane v vzgojno-izobraževalnih ustanovah v Sloveniji. Priročnik si lahko ogledate na naslednji povezavi:

https://nijz.si/publikacije/smernice-zdravega-prehranjevanja-v-vzgojno-izobrazevalnih-ustanovah/

 

prehrana_v_vrtcu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content